Unirea Principatelor Române

Vlad Cubreacov

Vlad Cubreacov

Vlad Cubreacov


 

 

 

 

 

Unirea Principatelor Române a fost evocată marți, 21 ianuarie2014, în Parlamentul European. Români din Republica Moldova, Serbia și zona Olteniei au dat, simbolic, „mână cu mână" la Bruxelles, la invitația europarlamentarului PDL Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European. Delegația venită în capitala europeană la invitația deputatului european a impresionat asistența cu dansuri populare românești, o expoziție de măști tradiționale, o paradă de costume populare din Moldova și Timocul dunărean, precum și o lansare de carte despre tradițiile culinare ale românilor din Timoc.

În apropierea zilei de 24 ianuarie, ziua în care, în urmă cu 155 de ani, Alexandru Ioan Cuza înfăptuia Unirea Principatelor Române, iar românii din Moldova și Țara Românească jucau Hora Unirii la Focșani, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a fost gazda și organizatorul unui eveniment care să evoce Mica Unire. Organizat în Parlamentul European, evenimentul primei zile, denumit simbolic „Unitate, tradiție și continuitate",a inclus vernisajul expoziției de măști tradiționale ale artistului popular dâmbovițean Gheorghe Florea, o prezentare de costume tradiționale românești din Moldova, Valea Timocului (Serbia) și Oltenia, precum și lansarea cărții „Tradiții culinare românești la sud de Dunăre" a jurnalistului Romeo Crîșmaru, o colecție de rețete culinare culese din Valea Timocului. Ansamblul de cântece și dansuri „Plai de dor" din Șerbănești, Olt, a încheiat evenimentul cu o demonstrație a unuia dintre cele mai îndrăgite dansuri populare românești: călușul. „Astăzi am cinstit unitatea, tradiția și continuitatea neamului nostru, cu câteva zile înainte de marea sărbătoare a Unirii Principatelor Române. Momentele artistice la care am asistat sunt dovada grăitoare a talentului și culturii noastre deosebite, care s-au păstrat vii atât dincolo de Prut, cât și la sud de Dunăre, în Timoc", a spus deputatul european Marian-Jean Marinescu.
La eveniment au participat Excelența Sa, domnul Ambasador Eugen Caras, șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Excelența Sa, domnul Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, precum și domnul Adrian-Cristian Bratu, reprezentant permanent COPS, din partea Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, alături de eurodeputați și angajați ai Parlamentului European. Au fost prezenți și au aplaudat la scenă deschisă europarlamentarii Theodor Stolojan, Iosif Matula și Traian Radu Ungureanu, iar ceva mai târziu a venit și Monica Macovei.

Deputatul european Marian-Jean Marinescu este cunoscut ca un susținător al integrării europene a Republicii Moldova. După ce a lucrat pe dosarul privind simplificarea procedurii de eliberare a vizelor pentru cetățenii moldoveni, în prezent vicepreședintele Grupului PPE este raportor al Parlamentului European pe dosarul privind eliminarea vizelor pentru
Republica Moldova. De asemenea, eurodeputatul PDL a susținut și promovat, prin mai multe acțiuni, respectarea drepturilor comunităților de români din Serbia.
Cea de-a doua zi a manifestărilor din Parlamentul European, dedicate Unirii Principatelor Române va mai conține o sesiune de întrebări şi răspunsuri, o dezbatere cu dl. deputat european Marian-Jean Marinescu și seminarul oferit și găzduit de acesta, cu tema „Perspectivesandchallenges of EU enlargementto New MemberStates" la care vor participa mai mulți deputați ai grupului PPE din Parlamentul European, aceștia urmând a purta și un schimb de opinii cu invitații. Tot aici va fi lansat oficial și portalul jurnalromanesc.ro, dedicat românilor de pretutindeni și creat cu sprijinul MAE - DPRRP.

                       Bruxelles, 2014